Dr. Mátyás Kinga Vanda pszichológus Debrecen, párterapeuta,
klinikai szakpszichológus,
integratív terapeuta

"A lélek birodalmában nem gyalogolhatsz más lámpásának fényében. Az enyémet nem adhatom Neked. Arra viszont megtaníthatlak, hogy készíts lámpást magadnak."

- Anthony de Mello -

Autogén tréning a nyugalmunkért

Az autogén tréning, az egyik leghatékonyabb módszer többek között a stressz kezelésére, a folyamatos aggodalmaskodás leküzdésére, alvászavarok ellen. A módszert, 1920 óta használják orvosok, pszichológusok, a terápiának klinikailag mérhető, bizonyítható eredményei vannak. Elég egyszer megtanulni és egy olyan készségre teszünk szert, ami egy életen át használható.

Bővebben...

A kamasz gyásza, és hogyan segíthetünk mi szülők, pedagógusok?

Ami a kamaszok gyászát illeti, igen nagyok lehetnek az egyéni különbségek. A gyászreakció intenzitását befolyásoló tényezők: az eltávozottal való kapcsolat szorossága, mélysége, a bekövetkezett halál módja: hirtelen jött, vagy egy hosszú folyamat vége, netalán egy erőszakos halál, vagy öngyilkosság. Továbbá fontos tényezők, hogy milyen a fiatal egyénisége, szociális érettsége, milyenek a családi kapcsolatai, milyen élményei vannak korábbi életének veszteségeit illetően.

Bővebben...

A gyermek korai elvesztése, és a gyász sajátossága

A gyermek elvesztését a természet rendjével ellentétesnek érezzük. A gyermekhalál miatti gyász számos sajátossággal bír, és fokozott lelki megterhelést jelent az egész családnak. A gyászban természetes módon jelen lévő érzések, a gyermekét gyászoló szülőben fokozottan jelennek meg (önvádlás, mások hibáztatása, bűntudat). Ez a trauma nagy megpróbáltatást jelent a házastársi kapcsolatnak is, és bár az esetek egy részében fokozhatja az összetartozás élményét, mégis a gyakorlat azt mutatja, hogy a gyermek elvesztése feszültségek, konfliktusok sorozatához vezet.

Bővebben...

Hogyan dolgozzuk fel a megcsalást?

A feldolgozás egy folyamat és a kimenetelét nagyban befolyásolja: hogy egyszeri vagy többszöri történés,hogy van-e rá érthető magyarázat a hűtlen fél részéről,hogy történt-e bocsánatkérés,hogy igyekeznek-e a felek átdolgozni magukon a történteket és megértést vinni belé.

Bővebben...