Dr. Mátyás Kinga Vanda pszichológus Debrecen, párterapeuta,
klinikai szakpszichológus,
integratív terapeuta

"A lélek birodalmában nem gyalogolhatsz más lámpásának fényében. Az enyémet nem adhatom Neked. Arra viszont megtaníthatlak, hogy készíts lámpást magadnak."

- Anthony de Mello -

Autogén tréning a nyugalmunkért

Az autogén tréning, az egyik leghatékonyabb módszer többek között a stressz kezelésére, a folyamatos aggodalmaskodás leküzdésére, alvászavarok ellen.

A módszert, 1920 óta használják orvosok, pszichológusok, a terápiának klinikailag mérhető, bizonyítható eredményei vannak. Elég egyszer megtanulni és egy olyan készségre teszünk szert, ami egy életen át használható.

Amikor valaki „ideges" állapotba kerül, vagyis hevesen ver a szíve, megfeszülnek az izmai, kapkodja a levegőt. Az apró amplitúdójú változásokról, melyek az ellazulással járnak nem is tudunk, nem észleljük őket. Az autogén tréning a saját erőből merít, saját aktivitásunkat használja fel: ezt fejezi ki az autogén szó.

A test felől indulunk, ráhangolódunk a test nyelvére. Az elsajátított és megfelelően alkalmazott terápia oldja a feszültséget, testi, lelki nyugalmat érhetünk el.

Aki ezt a módszert beépíti a mindennapjaiba, annak a stresszes helyzetek könnyebben kezelhetővé válhatnak, nagyobb belső nyugalmat, harmóniát élhet meg, nő a toleranciája, nehezebb kizökkenteni a nyugalmából. A lelki munka mindig kifizetődő, mindig van pozitív haszna.

Nagy előnye, hogy nem kell hozzá semmilyen eszköz.

A módszer elsajátítása általában három hónapig tart, heti egy alkalommal találkozik a páciens a terapeutával. Az otthoni, napi 10-15 perc gyakorlás szerves részét képezi a munkának és elengedhetetlen velejárója.

Az egyes gyakorlatokat követi a feldolgozás, ezek a beszélgetések alkalmat adnak arra, hogy végigmenjünk a páciens életének főbb területein, hogy a problémák felszínre jöjjenek, megfogalmazódjanak. Ha csak a stressz oldásra keres megoldást a páciens, akkor a felszínen maradunk, ha mélyebb problematikája van, akkor hosszabb, mélyebb terápiára kerülhet sor.

Az autogén tréning azoknak is hasznos, akik nem küzdenek különösebb lelki bajokkal. Prevenció szintjén is alkalmazható számos lelki problémával kapcsolatban.