Dr. Mátyás Kinga Vanda pszichológus Debrecen, párterapeuta,
klinikai szakpszichológus,
integratív terapeuta

"A lélek birodalmában nem gyalogolhatsz más lámpásának fényében. Az enyémet nem adhatom Neked. Arra viszont megtaníthatlak, hogy készíts lámpást magadnak."

- Anthony de Mello -

magamrol

Kedves Látogató!

A pszichológia irányába egy nehéz, személyes élmény indított el, közel 17 éve.

Akkor magam is megtapasztaltam, hogy krízisben lenni embert próbáló és kell egy szakember jelenléte, támogatása, aki segít engem ebben az élethelyzetben. Ez az élmény annyira meghatározó volt számomra, hogy abbahagytam a jogászként megkezdett szakmai életemet és a pszichológiának szenteltem magam.

Elvégeztem a pszichológia szakot a Debreceni Egyetemen, párhuzamosan család és párterápiát, relaxációs terápiát tanultam. Az önmagamban való mélyre ásást, a különböző egyéni és csoportos önismereteken végeztem el, így történt, hogy közel ötszáz óra önismeret van mögöttem. Később klinikai szakpszichológusi irányba tanultam tovább. Aztán következett a katatón imaginatív terápiás módszer, valamint az EMDRés a sématerápia.

 

A munkám a hivatásommá vált.  Számomra a  páciensekkel való munka érzelem gazdag, kreatív folyamat.

Igazán a mélylélektan érdekel, ahol nem csak a tünettel, hanem a mögötte rejlő lelki tartalmakkal is foglalkozunk . A lelki történések megértéséhez nem elég egy-két beszélgetés, és a tünetek sem enyhülnek minden esetben néhány hasznos tanácstól. Szükség van az egyéni személyiségszerkezet feltárására és az élettörténet megismerésére, megértésére. Néha elég néhány mondat ahhoz, hogy az emberek másként tekintsenek megoldandó problémájukra, és máskor hosszú, éveken át tartó együtt megtett út végén jön a nagy felismerés, hogy most már másként nézik a világot, magukat, az embereket. Felfedezik, hogy van eszköz és erő megküzdeni és ez hatalmas belső szabadságot ad.

A kapcsolatban hiszek. A munkám során létrejövő kapcsolat nagyon speciális: két, kezdetben egymásnak idegen ember felépít egy bizalmi kapcsolatot és ebben a bizalmi kapcsolatban nagy dolgok történnek, lehetőség nyílik önismeretre, a traumák feldolgozására, a változásra, a fejlődésre. Nagy élményt jelent számomra újra és újra rácsodálkozni arra, hogy miként találják meg a hozzám forduló emberek önmagukban a fejlődni képes, erős, Én-üket.

A klienseimmel töltött órák mellet szeretek időt fordítani, hogy utána olvassak egy-egy problémának, szupervizori segítséggel végiggondolni egy-egy esetet.

Folyamatosan képzem magam, hogy lépést tartsak a szakmai fejlődéssel, és hogy minél elmélyültebben segítsem a hozzám fordulókat. Munkám során rendszeres szuperviziós felügyeletettel dolgozok.

Pszichológiai vonatkozású képzettségeim

  • Okleveles pszichológus, Debreceni Egyetem Pszichológiai Intézet
  • Pár és Családterapeuta vizsga, Magyar Családterápiás Egyesület
  • Autogén tréning, Magyar Relaxációs és Szimbólumterápiás Egyesület
  • Gyermek, serdülőkor és várandósok relaxációja, Magyar Relaxációs és Szimbólumterápiás Egyesület
  • Gyásztanácsadó képzés (Singer Magdolna, Pilling János)
  • Szimbólumterápia (meditáció és imagináció), Magyar Relaxációs és Szimbólumterápiás Egyesület
  • Katatím Imaginatív Pszichoterápia (integrativ hipnoterápia), Integrativ Pszichoterápiás Egyesület
  • Klinikai és mentálhigiéniai felnőtt szakpszichológusi képzés (folyamatban)
  • EMDR terápia - (folyamatban)
  • Sématerápia-(folyamatban)